Monday, November 23, 2009

..PAS oh PAS..

Sejak kebelakangan ni..banyak kita baca dan kita dengar tentang kecelaruan parti-parti politik tanah air..yang masih segar MCA dan PAS..
Saya nak ulas banyak2 nanti tersalah cakap..susah..
Yang pastinya banyak kecelaruan dan perbezaan pandangan dari orang2 kuat parti masing-masing.
Nak sentuh sikit isu PAS kat sini..
Isu Bai'ah dah kira selesai walaupun tak selesai sebenarnya.Tapi bila isu2 ini ditimbulkan dituduhnya ada pihak sengaja perbesarkan isu ini.hakikat yang kita patut sedar..itu budaya PAS sendiri sebenarnya.
Satu ketika PAS pernah mempertikaikan "AKUJANJI" walaupun tidak melibatkan sumpah taklik kepada isteri masing2.Inikan pula sumpah setia yang kita kira keterlaluan dan sudah terpesong sebenarnya.Namun sesetengah pemimpin menafikan..dan ada yang mengaku walaupun tidak sama maksud.
isu yang hangat kini adalah fungsi PKR dalam PR sekarang.Apa fungsii PKR kepada PR?
Timbul istilah DEDALU oleh pemimpin UMNO Terengganu semalam dan ini membuatkan saya terfikir akan kebenarannya terutama bila memikirkan PKR Terengganu.Cukup2 tiada fungsi justeru keputusan rombakan PKR dibeberapa negeri mungkin keputusan bijak Anwar Ibrahim..lagi bijak kalau bubarkan terus dari menjadi duri kepada negara ini.PKR bukanlah pejuang sebenar kepada rakyat.Dan sebelum ini juga saya menyatakan kewujudan PKR itu sendiri adalah berlandaskan kepada perjuangan individu untuk mencari kembali maruah yang benar-benar tercalar.Kini..kembali tercalar.
tapi ada bagusnya rombakan PKR di beberapa negeri ini dilaksanakan.Disitu kita mampu lihat sejauh mana kesetiaan pemimpin yang diketepikan..
Walaupun sudah begitu nazak..PAS hari ini menafikanPKR adalah dedalu kepada PAS semata-mata kerana mahu menjaga keharmonian dalam PR kononnya.Kita tengoklah sejauh mana lagi pemimpin PAS ini mampu bertahan..

Nota kaki: Sekali sekala seronok jugak Nik Aziz duduk bersebelahan Syaitan ( LIM KIT SIANG ) - itu nik aziz yang cakap..bukan saya..

No comments: